titel

De Band

 

 

The Doggy Few ontstond alweer 12 jaar geleden in de stad Groningen, waar onze Dubliner Peter Kelly een Traditional Irish Music Bar heeft. Nog steeds worden hier geweldige Ierse muzieksessies georganiseerd. In O'Ceallaigh Irish Bar zijn alle bandleden van The Doggy Few als muzikant 'groot geworden' en met elkaar in contact gekomen. Hoewel de bandleden inmiddels wat zijn uitgewaaierd over Noord- en Oost-Nederland, reist de band sindsdien door de Benelux om jigs, reels, drinking songs en balades te spelen. Feesttent, festival, kroeg, concert, bruiloft of een authentiek Ierse sessie bij u thuis in de tuin of keuken, op de achter- of voorgrond, versterkt of akoestisch, in kleine of uitgebreide bezetting, The Doggy Few zijn er klaar voor...!

 

“The Angelus bells, oér the Liffey swells, rang out in the Foggy dew”, de laatste regel van het eerste couplet van een van de bekendste Ierse ballads over de paasopstand van 1916. Toen de band een naam nodig had, herinnerde iemand zich dat er een keer was geroepen: "hé, Doggy Few, zing de Foggy Dew nog een keer?!?" Een bandnaam was geboren... 

 

De samenstelling van de Doggy Few varieert per optreden en in overleg met de klant. De kleinste samenstelling is een duo, de grootste een sextet. De band bestaat uit de volgende bandleden:

 

  

The guys:

LucasPeter & Erik   

 

The girls:

AnneliesIetsje & Nynke

  

 

Lucas

Zang, gitaar, liedjes

  

Lucas zong eigenlijk al voordat hij kon lopen. Toen een oudere zus van hem verkering kreeg met een banjospeler was hij als 12-jarige verkocht aan de Ierse, Schotse en Engelse ballads en Americana. Naast de klassiekers zoals Deroll Adams, Woody Guthrie en Bob Dylan, heeft hij vroeger heel veel  geluisterd naar de Clancy Brothers, Ian Campbell etc. Vanaf het midden van de jaren 70 reisde hij door Europa en Azie en woonde hij in Ierland, hij werkte o.a. als marktkoopman, wegarbeider, schoonmaker en receptionist. In deze tijd  werkte hij ook als barkeeper in kroegen en folkclubs,  waar hij veel in aanraking kwam met de muziek van The Bothy Band, Christy Moore, Planxty en The Pogues natuurlijk. Na een roerige cariere als kok studeerde hij Spaans, Nederlands en Communicartiekunde en werkte als tektschrijver, trainer en docent. Dankzij deze achtergrond heeft Lucas geen enkele moeite met het vinden van onderwerpen en issues voor de liedjes die hij schrijft voor de band...:)

 

Het was jaren later dat hij met zijn gitaar muziek leerde maken en zichzelf ging begeleiden. Lucas is de frontman,  songwriter en contactpersoon van de band. Daarnaast werkt hij met veel plezier samen met Ietsje als het  duisterdonker duo Calamity Jane : www.calamity-jane.nl Zij brengen vrolijke, zelf geschreven en gecoverde songs en (Irish) tunes over drank, moord, liefde  en roerende middelen...

 

Peter

 Zang, bodhrán, spoons

 

His experiences as a busconductor on the 46A Dublin busses have greatly influenced his style of bodhran playing. He only stops to recite a poem or sing a mad song with his lovely deep Dublin voice.

 

Peter owns a Traditional Irish Music Bar in the Dutch city of Groningen, which organises grand music sessions. The Irish sessions in Irish Music Bar O'Ceallaigh have brought together many folk musicians over the years, and still are a birthplace for many new bands! Peter and Lucas started playing together years back, before other folk musicians came to these sessions and were asked to join their band. So actually, it was Peter's bar which 'raised' and brought together the musicians from The Doggy Few.  

 

 

  

 

Erik

Accordion

 

Na vele omzwervingen langs allerlei soorten Europese folk, is Erik zich in 2003 gaan toeleggen op de Ierse muziek. Hij begon als sessie-muzikant in Peter's Ierse pub O’Ceallaigh te Groningen, en is inmiddels lid van verschillende Ierse folkformaties in het noorden van het land, waaronder The Doggy Few. Door regelmatig Ierland te bezoeken en daar ook lessen te volgen, heeft hij de technieken om ‘echt Iers’ te kunnen spelen inmiddels behoorlijk in de vingers.

 

Naast het vele spelen is Erik ook oprichter van de website www.folkaccordeon.nl, bedoeld om Ierse/Schotse folk op piano-accordeon te promoten. Voor algemene informatie over folk, geluidsfragmenten, filmpjes, gratis bladmuziek, informatie over lessen en meer over Erik zelf, kunt u op deze site terecht. Erik verzorgt daarnaast de geluidsinstallatie en opnames voor The Doggy Few.

  

 

 

 

 

 

   

 

Annelies

 Zang, fluit (bodhrán)

 

Annelies greep zodra het kon als kind de kans om op fluit- en dansles te gaan. Na jaren van klassieke muzieklessen, jazz en streatdance kwam ze tijdens haar studietijd in aanraking met Ierse folk en was direct verkocht. De Ierse muzieksessies in O’Ceallaigh Groningen, waar ze zelfs tegelijk met bandgenoot Erik naar binnen rolde, waren meteen vaste prik. Het duurde niet lang of ze had ook de Ierse danslessen in de stad gevonden. Via workshops en vooral vele muzieksessies tot in de late uurtjes, kreeg Annelies de folktechnieken onder de knie.

 

De afgelopen jaren heeft ze in verschillende bands gespeeld, van Middeleeuws tot Folk, waarbij ze ook andere instrumenten als de bodhran onder de knie kreeg. Ze is blijven hangen bij de gezelligste folkband van allemaal: The Dogs! Daarnaast speelt ze bij gelegenheidsformaties als Winterfolk, de Continental Ceili Band en is ze één van de danseressen bij Keltisch dansje en bij The Doggy Few het aanspreekpunt voor dansoptredens en -workshops. Samen met de musicigroep Folksessies in het Oosten (waar ook bandlid Nynke deel van uit maakt) organiseert ze Ierse muzieksessies in het oosten van Nederland.   

   

 

Ietsje

Zang, viool


Ietsje is opgegroeid in familie waar veel muziek werd gemaakt. Als 6-jarig meisje werd ze verliefd op het geluid van de viool, nadat ze als kind meegenomen werd naar feesten waar folkmuziek werd gemaakt. Ze begon met klassieke lessen.Toch bleef er altijd de interesse naar de folkmuziek.


Na meerdere klassieke orkesten en ensembles begon ze tijdens haar studie haar eerste folkbandje.Toen ze na een periode in het buitenland weer terugkwam naar Groningen besloot ze mee te gaan spelen op de sessies in de O'Ceallaighs om zich de "Ierse manier van spelen" eigen te gaan maken. Imiddels speelt ze in leuke bands als 'the Reel Thing' en natuurlijk 'the Doggy Few'. Daarnaast werkt zij samen met Lucas als het duisterdonker duo Calamity Jane. Zij brengen vrolijke, zelf geschreven en gecoverde songs en tunes over drank, moord, liefde en roerende middelen...

 

 

Nynke

Zang, viool


   The Doggy Few wordt sinds kort weer versterkt door oud bandlid Nynke. Later meer!